www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Sunday, March 22, 2009

AF7: Konsert Kedua Review.

Lega. Datuk Khatijah Ibrahim sudah tk ada. Diganti dengan Datuk Yusni Hamid. Sekurang2nya Astro mendengar. Macam ni lah. Dalam program2 sebegini, bagi aku, sesiapa yang tak memberi sumbangan positif pada produksi dlm erti kata lain, tak membantu rating, Tolong cantas awal2, dan ganti dengan calon lain yang lebih sesuai. Jangan simpan rider. Lagipun ini semua aspek perniagaan, bukan program kebajikan atau show suka suka. Semua aspek harus menjadi penjana keuntungan.

Anyway, Edrie Hashim, nampaknya sudah mula memainkan peranannya. He looks good on TV. keep him.

Adlin? of course, hes played his role very well and contribute to the ratings. People just love to love him and some may love to hate him. Utk musim kali ini, Kredibility Adlin makin menyerlah, menampakkan keintektuallan dia memberi kritikan yang berisi tetapi santai dah tak poyo. He injected some fresher elements in his own original way without pushing it too hard. Aku suka cara dia menyusun kata2. Menampakkan kematangan dan kecerdikan PR skills dia. Anyway Adlin if you reading this, keep improving ok.

AC - Nampaknya berjaya mengawal diri, air muka nya jugak tidak kelat seperti konsert pertama. Macam tu lah, be profesional bro. walaupun sejuta orang tk suka you, tetapi maintain cool and buat2 lah mcm ada yang masih suka. Selagi Astro belum cantas. Cuma kekadang, ada unsur2 sarimah lah dalam stail pengacaraan nya kali ini.Anyway he look good. Keep improving AC.

Oh BTW. aku kadang2 tgk jugak diary. So far, team diary dah buat kerja mereka. Aku suka. Please create more and more...jangan biarkan mereka habiskan beras free dalam gudang tu. Make them shed their colours more. Fakulti2 juga kena mainkan peranan masing2. Remember this is TV. Every seconds meant to generate duit. Cuma sayang cara mereka injek element2 pengiklanan dalam diary masih too direct n memboringkan bagi aku.

Ok back to review suka-suka aku. ni pendapat peribadi aku je.so jangan kecoh.


Akim - Satu, Buronan Cinta

Alamak, Kenapa akim yang elok2 macho digaykan? Kenapa mesti jadikan dia another nubhan?Dafi? yucks. Kita kekurangan penyanyi macho lah. Kenapa meng'aril'kan Akim? Kesiam Akim. Jangan biarkan dia ikut langkah diddy,dafi,nubhan sudahh.....

Persembahan akim bagi aku sangat camera friendly, dia flirt dengan penonton dirumah, dewan, pandai tagih undi. keep smiling tapi jangan lupa smpai part lagu sedih pun senyum. Vokal konsisten, takda lah teruk sangat bebanding peserta lain.Confident.


Rubisa - Gagap, Dingin

Astaga, buruknya outfit. Vokal minah ni tak consistentlah. Tido dalam kelas ke? Obviously tk cukup prektis. Malas? Lagu dingin yang dia bawak sedap n not bad for an amateur. Pembawaan yang tersendiri dan konfiden, Clear diction.Lunak. Aku suka suara dia dari Ziana Zain. Tapi jangan malas ya Rubisa...Improve lagi...


Qhaud - Lagu Untukmu, Bila nak saksi

Adik Ziana Zain kah ini? Kening2 tu..isk distracting but funny to look at. Suara dia mirip mawi. Bila Astro nak bagi dia lagu nasyid? Maybe undi dia boleh menderum tinggi. Lagu untukmu versi Qhaud sangat2lah over do, dengan aksi2 komikal yang bagi aku agak insulting utk dilihat.
Terlalu banyak movement sampai menjejaskan penyampaian vokalnya. Sangat2 amatur.


Aishah - Coba, Gila

Suka. Tapi menurun sikit persembahan dia minggu ini. Shes a star in the making. Suka semangat ingin belajar and ingin improve herself more. Atittude yang bagus. Penyampaian yang tersendiri. Soft, clear, lunak,nyaring tapi sedap didengar. Bakal pelapis yang berpotensi.

Capturing performance, cuma medley kedua she tk dpt tukar mood lagu dgn mudah. Ada ganguan disitu, kita boleh cam kelemahannya kat situ, Still Kaku, tapi konfiden dgn kawalan vokal yang lancar. Astro, please, minggu ini, tolong bagi high heel utk aishah pakai sepanjang minggu, Alala ANTM. Maybe boleh bawak masuk model catwalk tempatan utk ajar budak2 perempuan kuasai high heels. Takan tak boleh perform well you nak blame pada heels? napa tak salahkan lantai jugak.


Obri - akan tiba, ada untukmu

Coy, flirty, smiley, and sometimes over confident, vokal obri banyak kelemahan untuk lagu Akan tiba. Dia boleh buat lagi bagus kalau die tahu n mahu. Too bad.Peluang tk amik betul2. Mcm badut pun ada aku tengok. Bila 2nd song, Ada untukmu tu kedengaran sengau. Biasa je performance dia. Markah penuh untuk senyum. Cuma badan dia ni kongkang la. Keras semacam. Kena hantar pegi aerobic. nak jadi artist tak boleh jadi mat belia lagi. Or else baik keje blakang tabir je.


Zizi - Sembilu, Wonder Women

Ugly outfit. Good vokal control, confident tapi kaku at times, she need to learn how to moves. Biasa je tunggu masa utk keluar je ni. Shes not going to make it in Top 5.


Sidi - Kukko, Selamat Ulang Tahun Sayang

Mak ai. Klakarnya outfit, the only thing yang ada star quality kat dia ni hanyalah suaranya. Tupun limited to ballad. Dia kena kerja maha hebat untuk transform diri dia untuk jadi true performer. Badan kekok, Menari tk pandai. Akward tgk dia kt pentas to extend smpai kesian....Vokal bagus tho, except for kukko, tempo lari. Adlib bantai je tak plan. Tk buat homework n plan betul2 ke dia ni? Nampak mcm ayam ketakutkan diatas pentas. The stage, the industry might be too big for him to handle. Susah nak menunskemakan mamat skema. Tapi rasanya lagi susah nak betulkan atitude orang pemalas dan negative thinking. So masih ada harapan untuk sidi, jika dia berusaha dengan bersungguh2.


Adila - Merawat Luka terpendam, Asyik

Persembahan dia tak seteruk Sidi,atau yazid. Tapi lumrah lah AF. Perempuan mana nak vote perempuan, esp kalau peserta dapat lagu dangdut. Dia pun forgettable dlm diary n suara pun ok ok je. So, jalan singkat utk keluarkan peserta perempuan? bagilah lagu dangdut dan provoke lah dieorg suruh bergedik dan bergelak. konfirm out koz orang lelaki mana ada kredit nak mengafundi. Unless kalau ada ciri-ciri isma,perempuan akan tetap vote dia. ahaks. :P


Aril - Robot, Benar-benar

Actually suara Aril ni uniquely him. Dia ada tone tersendiri. Soft husky. Cuma tolong pegi blajar vokal betul2. so that you can be a good singer to compliment your appealing package. Hes already a star on his own. Hes way better than softie dafi. Unlike this week, Aril gagal plan his moves, nampak caca merba, lagi slow macam itu lah, lagu robot pun macam itu jugak. But still entertaining to look at.


Rini - Sinderella, Kiblat ku

Suara Rini ni, sesuai utk lagu keras lah. Dia ada tone mcm Tina Turner. too bad dia bertudung. Imej dia contradicting with each other. senang2, bukak tudunglah rini. Suara tu pun mmg jelas aurat. Contradict jugak kt situ. Diction die jelas, cuma lenggok tk cukuplah..keras je aku dengar.Muka dia pun keras tak bawak emosi lagu dengan berjaya.Masih control2. Isk. Rimas aku tengok persembahan dia. Serba serbi tak kena. Buat sementara ini, kena simpan dia untuk diary.


Yazid - Fikirlah, Lelaki ini.

Tipikal lelaki melayu yang pemalas. Kalau tk minat, tak nak buat. Berusaha pun tak. Negative thinking. Bad atitude person like him will go nowhere. Tgk klip sebelum persembahan pun aku tahu dia ni akan buat ala kadar. Why is he still in AF? Orang-orang malas mcm ni just nak buat kerja yang dia suka nak buat. His performance meloyakan nak tengok, suara ADA, bagus pulak tu. kalau dia buat betul2. he can excell well in this competition. Instead, his lame antiques, mr excuses buat aku loya tekak kat mamat ni.


Claudia - Wanita, Kumahu

She shines!. Cuma abit distracted dgn suara dan muka dia yang mirip dayang. Tetapi kalau didengar betul2, suara Claudia kat malaysia ni lebih komersil dari suara dayang. Ada right blend of pop and rnb. She can go far. Vokal control bagus, clear, lunak, confident level bagus. A star in the making.


Hafiz - cinta ini membunuhku, toyol

Seorang yang ada atitude positive mcm hafiz ni lagu selenge mcm toyol pun dia akan terima n make it better and make it his own. See? ada beza kan. Vokal delivery dia smooth, good projection,showmanship yang bagus dan creative which berbeza dari minggu lepas. He stepping out somemore. Bravo!


Isma - Jat da da, Hello

Good job, ada improment dari segi baju. Persembahan Isma, as seasoned singer berbanding yang lain2, boleh adalah normal dan is what we expected from her. Tapi utk kekal lama, dia kena blajar shed away imej Siti and find her own original self in terms of vokal n image. Penyampaian dia walaupun bagus, tapi bagu aku dia nampak keletihan, dan muka dia tak bermaya. Shes trying. Setkat ini imej dia yang kemelayuan itu banyak menjana vote, apatah lagi dengan sokongan padu peminat2 dan team siti yang merestui perjuangan Isma mungkin akan memberi kemenangan kepada Astro. oopps!

Best performance male: Hafiz
Best performance female: Claudia
Worst performance male: Yazid
Worst performance female: Rini


















Labels: ,