www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Friday, June 5, 2009

Astro Mustika, Perlu Ke?


Hmm...Astro kan...suka bundle2 saluran2 sesuka hati. Come on, Mustika ni terang2 utk golongan sasaran melayu rural, peringkat pertengahan(yang rasanya mampu nak fork out additional RM13 setiap bulan). Rasanya ramai ke melayu urban yang suka tgk bollywood? I know im not one.

Actually cuba pegi kat roadside, pick up any malay ladies or men, cari yg bebetul melayu. jgn cari yg melayu celup. tanya, ada astro tak? kalo ckp ada, then tanya, tau tak mustika tu ape? siyes..aku bet ramai lagi yg clueless....hehehehe

Actually mudahnya gini, Mustika tu mcm nama eorang janda, dia ada 3 orang anak. Citra, Warna dan B4U. Utk nikah dgn Mustika, kena bayar mas kawin, RM13(RM12.95).Anak2 Mustika ni, rambut hitam tapi peel lain2.

Citra - hantu filem melayu,asian,hollywood lama,baru dan classic.

Warna - hantu program2 lawak melayu

B4u - hantu filem bollywood.

So anda berminat?

Semestinya mustika does not spark my interest at all.

1. aku bukan hantu filem bollywood
2. aku dah ada astro movies
3. filem2 melayu + bollywood selalu disiar kan stesen tak berbayar.
4. dah tahu awal2, yang filem2,dan program tu akan diulang siar2 berulang2 selama 30 hari. So kena tunggu lagi 29 hari utk tgk program atau filem lain.

Aku tak berapa faham kenapa marketing team Astro still retain konsep bundling yang lama.Walhal, skrg dah tahun 2009, tambah lagi dengan economy yg tk bagus, semua orang skrg semakin bijak dan berkira dlm perbelanjaaan masing2.

Dan Knapa juga Astro masih kekalkan saluran yang rating tk tinggi? or saluran yang aku panggil saluran rider(tk bawak untung, just skadar ada je), dan kekalkan dlm pakej masing-masing padhal pelanggan bukannya tgk. Mmglah sebab nak kaut untung dgn margin lebih tapi kalaulah saluran yang tak generate revenue tu diganti dgn saluran2 lain yg boleh menarik minat penonton, ramai pasti akan sanggup membayar lebih.

Ada byk saluran2 luar lain yg boleh diconsider, fashion tv, food channels, language tailored channel, france tv5, thai. saluran musik tak yah ckp lah...byk, mtv thai, mtv indo,vh1. So takde la sakit hati sgt bila tgk saluran2 yg diletak dlm pakej tu hanyalah saluran2 tangkap muat shj.

Aku rasa dah tiba masanya Astro mencuba konsep ala carte dan benarkan pelanggan memilih dan membayar bayaran tambahan utk mana2 saluran yang dieorg minat on top of the basic package. At least cubalah utk tempoh setahun, kalau tak untung, buatlah plan lain pula.

Cthnya,katakan peminat bola yg hanya nak ESPN.

Basic package : RM 45 + ESPN (RM10)

Maybe kalo nak untung sgt, up kan price,asalkan pelanggan tak perlu amik saluran2 yang dia tak nak tengok.

Dlm kes mustika ni,

utk orang2 yg macam aku, kalo saluran2 anak mustika dikenakan bayaran tambahan berasingan kalau nak langgan, aku akan langgan warna dan citra.

At least, ada lah jugak pelanggan utk saluran2 tu kan! hehehe :P

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

aku agree. baru nak langgan mustika but ada warna and b4u. warna utk lawak but lawak tempatan tak menarik hati. i dont watch bollywood as well. kan best kalau boleh choose citra aje.
rasanya citra is basically kirana. dulu enjoy tgk kirana pasal ada byk asian or international movie. now kirana dah dibundle dgn mustika, so that astro can make more money...

January 7, 2010 at 11:28 PM  
Blogger 蔥爆牛肉Frank said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

May 24, 2010 at 11:17 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home