www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Sunday, July 12, 2009

Najwa, Grey Sky Morning, Tony Leo, One Buck Short, Liyana Jasmay, The Snow Symphony, Deja Voodoo Spells, 6ith Sense, Awan Band, Hujan at RTM




Sabtu semalam. Bertempat di Padang Semarak, Angkasapuri RTM telah berlangsung rakaman Konsert Generasiku Indie bands. Walaupun semasa promo takde langsung dinyatakan ianya rakaman raya. Jadi bila akak floor manager announce yang the konsert merupakan konsert utk rakaman raya, ramailah yang merengsa. Ada yang gelak2. Koz they werent expected that. So next time RTM, silalah bgtaw awal2. so dat orang leh expect what to expected kan.

Anyway aku rasa bukan selalu RTM host konsert d luar konti ala konsert jom heboh. Dari segi pentas pun sesuatu yang agak fresh(walaupun station tv lain dah buat lamaa...) So semalam pentas RTM for the first time ever ada LED screens and lamps. Tetapi kalo dah nama RTM tu tetap la jugak dieorg nak letak tangga ala2 80 an dgn lampu2 kuning di anak2 tangga tu. Hehehe(ni mesti kes ada staff RTM yang lama yg nak idea dia diguna masa meeting tu kan kan kann...).

Sebenarnya secara peribada aku rasa RTM ni ada all the goods utk jadi station TV yang happening. Lokasi RTM pun strategic. Cuma tu lah, maybe dlm organisasi RTM tu sendiri yg masih amalkan seniority2 so idea2 budak2 baru RTM maybe ada yang ditolak ketepi kerana nak menjaga hati bos bos yang dah beridea lapuk tapi nak orang dengar idea die je. Sudahnya RTM merangkak2 nak kejar station TV lain dari segi ratings. Ok maybe RTM 1 tu kita tolak tepi sebab ianya mmg station utk informasi dah wadah kerajaan. Cuma RTM2 tu sebenarnya boleh fight lah dgn station tv lain dari segi pengisian. Cuma RTM kena berani utk offer sesuatu kelainan yang baru.

Contohnya, konsert semalam, bagi cukup hebat utk RTM tapi ada perkara2 yang perlu diperbaiki. Konsert rakaman bermula jam 9 malam lepas isyak. Kapasiti penonton yang datang rasanya boleh mencecah seribu orang kot. RTM punya team tak pk pun aspek keselematan penonton. Dah lah air tak boleh bawak masuk kat padang, Pengunjung marhain nak jejak kaki ke cafe RTM dihalang pak guard sombong blagak bos yang menjerit "maaf, kami tak benarkan kamu masuk" dgn ayat skema alala skrip gerak khas. So bayangkan penonton2 yang kering tekak esp those who were in front moshing(yelah konsert indie kan!-dieorg tak expect ke keadaan budak2tu camne!?. Dah la tu, satu team first aid rescuer pun takde kelihatan. Nasib baik event semalam belangsung selamat tade pe pe kes pitam ke kena pijak ke, patah riuk ke. And then, tandas mobil tak disediakan pun. Adakah team RTM ni assume penonton akan menapak ke masjid RTM utk buang air kecik dan besar?

Ok back to konsert. Secara peribadi, konsert semalam will be more happening kalo RTM hired appropriate host to navigate the program. They shouldve make it more like a concert lah, pentas dah cantik, lighting ok. Sound ok. A bit hambar koz tade host. Alaa..tambah berapa RM je lagi utk host. Nak jimat, amik je bintang2 RTM yang ada bakat as host.

Konsert started with Najwa. Shes quite a crooner. Bakal pelapis kita. At least adala jugak pengganti noryn aziz.I kinda like her. Die perform 2 songs, love and gotta go(aku suka lagu ni).Hmm im glad, kita ada talent perempuan like najwa. We need more talented females in this industry. Tade lah duk pakai orang yg sama je kan. I wonder how much is the cost to book najwa to perform.

Grey sky morning later amik alih. dieorg borak alala raya. Najwa nampak mcm nak gelak. But ejal looks professional and act it out well. Grey sky later performed 'pancaroba' dan 'cinta gila'. Grey sky nampak improved this time. other members pun dah nampak ada showmanship skill. senyum with crowds etc. Ejal pun nampak konfident. Good for them.

Tony Leo next came up. its good thing that RTM invited indie acts other than the malays. So Tony Leo i guess our next reshmonu. Very fresh. His music pun not bad.Layan sgt. Esp the 2nd song 'My Sanity'. I wonder how much does it cost to book him without the backup musicians.

One Buck Short, Otai lama took the stage. This time akak floor manager RTM reminded again the audience not to stick their tongues out to the camera. (Lame gile and very RTM lah arahan tu). Tapi masih jugak die terjerit2 kat penonton "awak ni tak sporting lah, tak cukup happening, saya nak tengok awak melompat2, menyanyi kuat2 dll" like hello....kalo dah penonton ramai yang kering tekak camne ko nak expect them menghappeningkan program ko. Mmg la show free tapi be humane la about it. These RTM folks should pegi buat study visit ke TV3 dan Astro/8TV and see how their staff manage their outdoor programs and involving audiences. Aku malas nak cerita kat sini koz they all should know how to do their work well.

Anyway One buck short performed 'khayalan masa' dan 'fast times'. Next on was Liyana Jasmay. Masuk intro music of 'pelik' terus die melompat ke depan stage dari tepi. Tapi suaranya ya rabbi...TAK DGR! very halus and slow. Ke mic rusak. tatawla kan. Then akak floor manager stopkan show dia. and suruh do another take. Liyana nampak tak puas hati. Mencebik bibir. Like hello, respek lasket akak tu. Shes the boss of the show. Kalau dia suruh do 1o kali take pun, she can do so selagi die tak puas hati dgn kualiti recording tu. Sibbaik 2nd take ok. To me, it just sad that her music is fun, band pun tight. she got everything but the voice. she must work hard la. If not her effortless voice would just drained out other people's energy and time. Last song she performed'aku tak percaya cinta'. Her moves reminds me alot of Ashley Simpson. Mendatar sgt. Just yg kuat didengar yg part hey hey hey hey tu je. The rest...tenggelam.Honestly She sound better in radio than on live stage.

Next up was this chinese band called the snow symphony. Not bad at all. Ala the corrs. Layan gaklah. but obviously the majority of the audience who were the malays doesnt really into such sound as they sitted very patiently untill the band finished their performance. Probably dieorg syok melayan angin kuat yang menderu2 semasa band ni performed 2 songs, 'crash' and 'hush'.

Deja Voodoo spells heat up the stage with Ainol amboi bukan main lagi hebat showmanship die on drums. We loike. Rithan crooned 2 songs, the famous ' wanting you' and 'rock and roll.

6ith Sense kemudian took over the stage. Adi look adorable and bit akward bila die becakap KL dgn telo jakarta. hehehe. Quite a while jugak dieorg tunggu utk start show.Sapetah campak botol mineral ke depan. Pastu Adi nampak tekejut..then dia jerit "peace, peace peace". heheh. Then soon after, dieorg start perform, lagu 'cinta sempurna' then 'khatim cinta'. Suara adi mmg sedap lah. he looks cute too.

Lepas je 6ith sense performed. orang dah start menjerit bunkface! bunkface!. Rupernyer bunkface tak datang. Tapi dlm promo bukan main pukul canang RTM ni. Aku pun before the date dah wonder, why bunkface tade inform officially pun kt official page dieorg yang dieorg akan perform kt RTM. Floor manager kata, member bunkface demam. (boleh caya ke?). Tah tah RTM dah hulur siap2 kat bunkface just nak tumpang guna nama bunkface utk promo je. Anything possible. Tk kisahlah.

Tapi yang abit the panas adalah bila dieorg replace Bunkface with Awan band. Aya. perhaps they can replace bunkface with pesawat ke, the times ke..or anything yang sesuai lah. Slot Awan abit hambar, but they did try their very best to catch public attention. they performed 'belenggu' dan 'helah maya'. lagu awan band ni klise sgtlah. Tade injection baru pun kt musik dieorg.

Finally 'Hujan' turun...opss muncul. nampak over confident as if everyone there were all waiting for them. Noh, mcm high je aku tgk. or perhaps he was in a very good mood. Bfore die start show die say thank you to RTM coz menjemput die bla bla. n say sorry to audience coz hujan just perform 2 lagu je. Pastu audience cam react tak puas hati. Then dgn tak sesangka2. si noh ni menjerit "tu salah dia, boo dia!!" as he point his finger to RTM punye floor manager. I WAS LIKE . gile ape noh nih!! hadoiii.. Berapa ek his age? im sure his in 25 circa of age. Tapi cara dia behave. Langsung takde PR. Soon afterwards, Hujan perform Mencari Konklusi, then they had to stopped in between song and haf to do retake. Again, he screamed "boo dia!" and point fingers tk puas hati kt akak rtm tu. Malangnya, audience takde pun boo akak tu.childish n very tkde PR langsung. lantak ko la noh. Tetap tak reti beza how to perform n behave during tv show n gigs. its so oncool to watch a grown up like hujan(how old is he?23?25?) to act silly yet stupid on stage konon2 ala ala radhi. But at least Radhi taw la jugak PR. I think noh lupe, kt bawah stage tu ramai family2 RTM dari top ke low level yang gi tgk show tu. koz its a one of kind initiative by RTM to conduct such konsert. Whatever.

so they continue the song again. pas habis performed. hujan invite adi from sixth sense again to perform lagu raya on stage. Time ni kelam kabut sgt. Susunan artist pun caca merba. liyana jasmay, shouldve stand as centre attention end up sitting on the back. adehh..liyana, you are brand ambasaddors, next time in event show esp tv recording mcm ni, make sure cari tempat ke depan, cari camera. They will love you more. End up musicians yang2 tk berapa glamer tu duk depan curik limelight. artist bersepah2. I guess almost every artist act their raya part well, except for najwa who seem bit ackward pretending that it a'during raya' show.

Overall, im glad seeing Grey sky morning dah mematangkan diri mereka. They play their part well, tahu ape nak cakap, so far ok. If they continue to improve, they surely climb popularity and gain more success in return. Except if they signed any deals yang tak menguntungkan dieorg in long turn.

Labels: