www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Thursday, December 3, 2009

Teater Natrah.



excited. coz first time mnpk ke istana budaya utk tgk teater. tu pun koz teragree utk join koz ada membe ajak.if not.dun bother to go there..tp aku give it a chance..yes tahu, sepatutnya aku tgk PGL. tapi time tu tiket selalu sold out.so malas nak kejar tiket.since utk teater natrah, kawan zuli tlg pegi belikan tiket kiteorg so..the path was easy.

aku tahu la sket2 pasal kisah natrah ni. n rasanya worth to watch naskah teater spt tu kt such a grand place. dewan quite penuh.

in summary. ada byk yg kena improve. tp teater biasalah takan nak expect perfection kan.but they all cover it up well. mcm tetiba ada kerusi atas katil bilik tidur natrah n mansor adabi? hahaha. keseluruhan cerita ok

cuma aku tk suka monolog opening sofea jane as natrah 70yo.
tk paham pls...maybe telalu pjg.it doesnt hit the inner heartlah. open2 tu natrah 70yo membebel2 pasal ketuhanan..dirinya yg malang..camtu la sort off.or maybe otak aku blum boleh paham lg monolog2 camtu. aku cuba utk paham.aku baca translation english tu skali..tapi still tk paham..oh tidak...mebbe aku bengap kot nak telan menda2 camtu kan.but then bila dah masuk scene 2nd yg kt kampung tu pacing dah ok sket.n aku dah bleh paham keseluruhan apa yg erma nak deliver.

aku rasa sepatutnya scene opening tu, natrah70 yo(lakonan sofea jane) tu sepatutnyalah kan kena express her deep feeling of love n longing towards che aminah n mansor adabi dulu.her very first experience mengenal n mengecapi kasih syg bersama che aminah,mansor adabi dimana hidup dia bahagia.kena tjk betapa dia rindukan waktu tu sebelum dia blah gi holland n becoming christian.tapi sbb bercampur aduk dgn menda2 keagamaan n terlalu maybe nak inject msej dakwah. monolog opening tu memeningkan dan mengelirukan. ke mmg erma mmg senjaga craft opening camtu nak bg kita pening n confuse seconfuse natrah's state of mind?

scene tgh2 tu dah ok dah..smooth je..berkesan gkla cara dieorg cerita kisah n konflik natrah,che aminah,parents omputih natrah dll. aku paling suka scene monolog 3 orang satu stage, che aminah,natrah and adelaine(mak asal natrah). esp adelaine. pandai gak samantha shubert belakon.

aku boleh paham, cinta che aminah,adalah cinta dan kasih syg kepada agama mengatasi kasih sygnya pada natrah, dats y dia buat seme menda2 tu utk slmatkan akidah natrah. and so does adelaine.

tapi yg bab natrah, dia clueless erti cinta sebenar kot or maybe die jenis org yg suka blame org itu ini. a negative thinker. sepatutnya erma fatima kena amik dari segi tu, so dat all ppl tahu cinta sebenar tu cinta pada ilahi.bukan cinta pada manusiawi. regardless siapa parents or suami dia :)

so monolog akhir tu npkla betapa konfius nye kepala otak natrah nak cari arah tuju, . islam or not, kalo sape baca kisah hidup dia, she's neither endup a good muslim or catholic.. sadis kan?

tah hape2 aku tulis.korang paham ke tk tatawlah.haha gi tgkla sendiri ya.

Labels: