www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Saturday, January 30, 2010

Gig Alert: Konsert Melodica Gemilang. Kolej Keris Mas. UKM Bangi.





Feat Mospeada,The Everyday, Sharpshooter, Romancesa, Exorage & Senoritas.


6th February 2010. 8pm onwards. Dataran Kolej Keris Mas. music & bazzar. FREE entry!

Labels:

Friday, January 29, 2010

Knock Knockin With: Classmates






sape sangka.cempedak jadik nangka?from a modest school band performance now classmates bersedia utk membesar sihat dan kuat dilapangan muzik indie, mengharung lautan scene bersama band band kakak dan abang yg lain.Apakata korang bacalah interview bersama classmates.

camne tetubuhnya classmate nih?cane leh terbuatnya band classmate?

Band Classmates and it is with 's', well, asalnya band ni ditubuhkan bersama-sama which is that time, only Elmo(drums) and Ajim(Guitar), yang pada mulanya just wanna setup a band to play at jamming studio. On the progress, we got a few members back then, and start the band with four members, Osman(vocal,guitar),Ajim, Topek(bass), and Elmo. We all had the first perform depan orang ramai, pada 2007. Tu pun kat sekolah je coz that time still numb and xtau ape2 pun. And mase nak perform, pengacara hari guru tu salah cakap name band kitorang and die sebut 'Classmates'. Mula2 macam tak boleh terima, lastly, we all amek name Classmates tu sebagai tanda first time band ni perform.

intro sket ahli2 classmate ?nama, duk mana, study/keje?

Topek, Vokal,Bass, Kota Tinggi,Johor,(Tunggu result SPM.)
Ajim, Gitar, Kota Tinggi, Johor,(KPTM,Cheras)
Ucop, Gitar, Kota Tinggi, Johor,(UiTM, Shah Alam)
Elmo, Drums,Kota Tinggi, Johor, (UiTM, Shah Alam)

musik korang cane?

In short, our music, is alternative punk rock. We are not like real punk rock band because we add some other sounds in our music.Somehow, ade jugak bunyi pop and some more. That's why the terms alternative is there.

sape tukang buat lagu?

Usually, sama-sama bagi idea. But most of it is from Topek. It's much easier sebab dia tau ape yang die nak nyanyi.

camne nak kontek korang utk gig ke ape?

For everyone yang nak invite kitorang main gig,shows and everything boleh contact Olie (0175018358)

url myspace/facebook/blog/ band korang?
www.myspace.com/kamiclassmates,Facebook will be there soon.

pengalaman masa maen gig pertama?

Pengalaman pertama mase main gig is at Pasir Gudang,Johor. That time sebab kitorang terpilih dalam mase buat jamming session ramai2 dengan kawan2 kat Johor, so ade organizer selitkan band kitorang mase tu. So, first atas stage, semua okay. But still kekok, but Alhamdullillah semua berjalan lancar.

knapa nama band 'classmate'
Actually, Classmates, diambil sempena nama kami yang disebut pada persembahan hari guru kat sekolah dulu. So, sebagai kenangan la.

plan korang 2010.
Plan tahun ni, dalam proses merekod lagu-lagu kami. And few new songs, and ade yang dari demo bakal direkod semula. And kitorang akan selalu perform around KL this year. So, hopefully we could get some support from anyone.


add and cliqued with them:
www.myspace.com/kamiclassmates
www.twitter.com/kamiclassmates
www.youtube.com/classmatesband

Booking:kae (013-3978122)

Labels:

Monday, January 25, 2010

Knock Knockin With: Definitely Maybe.


from left Bazz, rzal,yaya,daniel & shakir


after myevo gig aritu. melo had a brief Q&A with Definitely Maybe since tak sempat nk lepak lama, the interview then disambung via email. Dieorg ni slumber n sgt sporting.
So you must get to know them.

1. camne tetubuhnya d.m?cane leh terbuatnya band d.m?
- dm ni ditubuhkan time kteorg baru masuk kolej. so masa tu ade battle of the band. kirenye band ni ditubuhkan utk masuk botb tu la. pada mulanya, vocalist kteorg lelaki..jadi kteorg masuk botb tu dgn vocalist laki tu ler. alhamdulillah dapat masuk final stage tp x menang just consolation prize. in addition to that, kteorg bangga jugak sbb kteorg je band paling muda (yela 1st sem time tu) yg berjaya masuk final. senang cite kiteorg satu-satunya band junior yg masuk final. so lepas habis botb tu, kteorg decide nk serious dgn band ni sbb rasa chemistry & rasa band ni ada potensi. dengan itu, tercetusnya single pertama kteorg yg ade kat myspace tu bertajuk "Losing Someone". dlm lagu tu kteorg ade pakai backing vocal yang juga merupakan kawan kteorg kat kolej yg sama intake dgn kteorg. dan suara backing vocal tu lah suara Yaya which is our new vocalist now & permanent..malangnye, vocalist lelaki(Dzafri) tu terpaksa berpindah ke IPT lain iaitu di Melaka..jadi kteorg x boleh bergerak ade la jgk dlm setengah tahun semata-mata mencari vocalist baru. lepas tu baru la kteorg ambil Yaya sbg frontman baru dlm Definitely Maybe ! done !

2. intro sket ahli2 d.m ?nama, duk mana, study/keje?
-Definitely Maybe official band members for 2009 is:
1) Yaya as the vocalist (19 years old, studying in KLIUC)
2) Bazz as the 1st guitar (19 years old, studying in KLIUC)
3) Reezal as the 2nd guitar (19 years old, studying in KLIUC)
4) Daniel as the bassist (19 years old, studying in KLIUC)
5) Shakir as the drummer (19 years old, studying in KLIUC)

2. musik korang cane?
- kteorg main Pop Punk/Alternative/Rock .. ala2 cm Hey Monday ke Paramore ke ..

3. sape tukang buat lagu?
- lagu tu biasenye kteorg buat sekali .. meaning kteorg duduk sama2, & buat la sama2 .. sometimes kalau sorang buat lagu, nanti die akan tnjuk la kat band members yg lain .. so dari situ kteorg tukar2 idea utk dapatkan tune yg memuaskan hati kami semua sebagai 1 band !

4. camne nak kontek korang utk gig ke ape?
- nak kontek tu senang je .. just gune myspace je .. dari myspace profile kiteorg tu pun ade clickable links utk ke FB, Youtube, Purevoulme & lain2 .. number telefon kteorg semua ada di Myspace profile ..

5. url myspace/facebook/blog/ band korang?
- www.myspace.com/definitely .. then boleh try clickable link kat profile tu utk terus directed ke fb, twitter,youtube,purevolme & sebagainye !

6.pengalaman masa maen gig pertama?
- 1 word .. NERVOUS ! semua band yg baru pun kteorg rasa pernah hadapi perasaan ni..tp kteorg just try yg terbaik masa 1st gig tu..

7. knapa nama band 'd.m'
- “Definitely Maybe" original name was actually “BOUYAKA” which carry the meaning S.O.S taken from the African language. After a few problems happen to the band follows by a little change to the line up, we decided to choose "Definitely Maybe" as our new name because we think that it is quite unique & attractive words when it is combined together in a sentence. Actually there are several reasons why we choose “Definitely Maybe” as our new name such as:
1) We are quite unsure about the perfect band name at that time. So, we hope that by putting “Definitely Maybe” it will help explains the “unsure” situation.
2) We actually have many songs that the lyrics, themes & topics are related with the movie.

8. plan korang 2010.
- erm dlm process nk launch EP yg pertama bertajuk "You're Staying, I'm Smiling !" so EP tu consist of 4 song which 3 new song dgn Yaya & lagu lama tu yg "Losing Someone" tu. salah satu dari lagu tu, lagu Melayu kteorg..sebenarnya, EP tu dh boleh launch dari hujung taun lepas..tp kteorg tgh kumpul duit & masih belajar..so kewangan agak terbatas & menyebabkan lagu kteorg tersangkut di studio..kteorg nk ambil kesempatan ni utk cari mana2 label, clothing line atau ape2 organization yg berminat utk invest dlm pengeluaran EP tu..


melodica note:Pepehal korang pegi usha myspace dieorg n check out their stuff. lagu2 dieorg best!

oBTW. ni ler movie definitely maybe tu. starting abigail from lil miss sunshine.

Labels:

Sunday, January 24, 2010

MyEvo Clubhouse. 24th Jan 2010



unknown 1



Dazmelon - introducing new vox.




unknown 2




Held at myevo clubhouse. i was there to sneak peek at dazmelon's new vox. unfortunately he was not at his best due to his throat condition. so layanjelah gesekan lelagu dazmelon koz been quite a while tak dengar the geng perform life.

anyway other acts are under soul, riey, definately maybe, lolila, hey miss chenta, dan classmate. other two band,i think sekumpulan orang gila(s0g), firasah, were absent.

i luv definately maybe. check em out. love their effort in music and wat not. lagu pun boleh tahan!worth if you guys check em out. and also this band 'classmate' quite good as well.

Labels:

Saturday, January 23, 2010

Malam Sinar Maulidurrasul


Pada sesiapa yang dipantai timur,jgn lepaskan peluang utk meraikan malam sinar maulidurrasul bersama Rabbani, Datuk Sharifah Aini, Jamal Abdillah, Yassin, Joe Flizzoe, Aishah dan Dato' Ustazah Siti Norbahyah.

Tarikh:19 Februari
masa:8.30mlm
tempat:taman tamadun islam, pulau wan man, kuala terengganu.

Datanglah beramai-ramai dengan famili ada karnival jualan dan mcm2 aktiviti sukaneka yang akan diadakan pada siang hari antaranya:-
Kenduri perdana, pertandingan nasyid piala rabbani,pertandingan mewarna utk umur 12 tahun kebawah, dan pertandingan mewarna batik(dewasa)

Bersama-samalah kita mengingati dan meraikan hari kelahiran rasullah sebagai tanda kasih sayang kita pada almarhum nabi junjungan yang disayangi.


MASUK PERCUMA.

Official notice.

Please be inform that effective from from January 21st. Zoey will no longer served as Siren's permanent drummer. Thank you for oppurtunities given so far and with warmest love and respect we wish Siren all the best for future undertakings.

For updates and more info on zoey's activities visit melodica's official blog.


on behalf of zoey.

Melodica Marketing.
January 2010.

Labels:

Wednesday, January 20, 2010

Zoey 1st TVC shoot.




zzzz!
zoey's first experience tvc ad.
supporting role for sendayu tinggi ad.
the shoot took the whole day from early morning till late evening on 19th january 2010 at lakeclub putrajaya.

Labels:

Monday, January 18, 2010

melodica updates 19th Jan 2010.


my very last task with siren :),just published in rottw vol.155. jan 2010.thanks rottw team for the scoop.

ironicly, the band line up now changed even before it was published.afiq no longer with siren.

from january 2010 onwards, Melodica talent list will be just zul zoey(ayie).

Labels:

Sunday, January 17, 2010

MSUC Drag Challenge


stop thinking

love em shoe!

indra band

iris band





2 days event. combo of music and speed. event held at remote cyberjaya. a perfect night hideaway where everyone is allow to make loud noise!! :)

Labels:

Monday, January 11, 2010

Ninja Warrior











penat but we(and esp me) had so much fun!! seronok sgt2!

the performance is in conjunction with a private corp convention cum dinner held at hotel istana last weekend.

you can watch the clip here.

Labels:

Thursday, January 7, 2010

pwesent tyme!


managerial purse. lots of pockets for business cards,cards, money, papers, coins, lipbalm,liner, and loads of other stuff that i can fill in!(something that i really need at this moment..haha)

my boss suprised us during lunch treat yesterday and announced best event coordination/effort challenge 2009. and tadaaaa.i won the challenge for cyber carnival,penang.(oct 09).

reason being. i managed to pull through, coordinating the event start to end,with minor supervision and +ve feedback from client(tm penang).

definitely this is a good motivation push for me to kick off this year, making me all fiery up hehe!

Labels: