www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Thursday, February 25, 2010

Knock Knockin with All For Ummah.










All for Ummah. nasyid group made in SMAP Kajang ni boleh dikatakan kecik2 cili api. merupakan juara nasyid piala rabbani yg berlangsung di karnival sinar maulidur rasul diterengganu. keupayaan dieorg injek elements percussion dlm persembahan mencuri perhatian juri so dats why la dieorg menang. Anyway after their winning. ai sempat catch up n tanya few question koz curious nak kenal dieorg dgn lebih dekat. lagipun its not often kump2 nasyid yg boleh injek taste taste baru dlm persembahan dieorg..kan? so here goes.

bleh korang introkan sket all for ummah ni?who are ur line ups?
Ahli All For Ummah terdiri dr 10 org,6 vokaliz n 4 percussionist..
vokalist;izzat(3rd low),amirul(backup),akhmar(backup),syazwan(solo),sayuti(harmoni) n syafik(bass)
percussionist;fakhri(toys),aliff(bonggo,dumbek,djembe),syazwan(cajon,djembe,sudou,sinbal),izzad(conga 4set)
Di smap kajang,,each batch akn ad stu team afu,so dyorg as plapis 4 next2 year..team kmi di terengganu ialah team sek..

pesal name all of ummah yg korang amik?minat all for one ke?
Nama All For Ummah tlh dicetuskan pada thn 1998,,sblm thn itu,nama nasid smap kajang ialah cetusan harmoni..
untill now,nasyid smapk dikenali dengan nama All For Ummah(AFU) sama ada di dlm atau di luar smapk.
Smapk tlh pilih genre nasyid oleh seorang guru smapk sendiri..lagipun kami sek agama,jd kami memilih utk menyampaikan dakwah islam melalui nasyid.

ohh..gitu..sibbaik tk amik nama cetusan harmoni tu..tk berapa sesuai rasanye..citela sket pasal sejarah AFU..ape yg korang dah capai stkt ni,walopun buat masa ni korang still unknown.
AFU ditubuhkan pada awal 1990an,sebelum AFU,ada satu lagi kump nasyid iaitu Cetusan Harmoni.Nama AFU diteruskan hingga kini.
AFU telah mencapai ke peringkat kebangsaan dalam Festival Nasyig sek-sek dari thn 2004-2009 dan menjadi Johan kebangsaan dr thn 2004-2006,pd thn 2007 tlh mndpt naib johan,pd thn 2008 tlh mndpt tmpt ke-3 dan pd thn 2009 tlh mndpt saguhati.Juga,AFU sering dinobatkan sebagai lirik lagu terbaik.Lirik lagu bg AFU telah dicipta oleh seorang ustz dr smapk juga,Ustaz Aminuddin.
.Pada tahun ini tiada Festival Nasyid,akan tetapi Alhamdilillah kami dpt membawa nama AFU ke pertandingan2 lain selain festival,seperti Piala Rabbani.Segala video2 AFU ada di you tube,search ke Festival Nasyid.

ape berbeza nye AFU bebanding kump nasyid lain yg ada? care to share?
Ada yang mengatakan bahawa kelainan AFU berbanding sek-sek lain ialah dari segi percussion/muzik.

AFU sering membawa lagu yg berunsur masri dan kontemporari.Pada tahun ini,AFU akan mencuba utk membawa lagu yg berentak pop pula,seperti di piala rabbani.Akan tetapi kami masih mempunyai kelemahan,dan kami tak nafikan bahawa kump2 nasyid lain hebat2 belaka.

camne leh tedetik nak dtang ke terengganu utk join nasyid competition ni.kajang n KT bukannye dekat..jauh...kan..
Pada awalnya,bila kami dengar pada tahun ini tiada FestivaNasyid,kami pts harapan utk berjuang,,setelah kami biberi kaunseling oleh guru2 smapk,,kami bangkit kembali,kami sedar kembali bahawa sek kami ialah sek kluster kecemerlangan yang mana nitch areanya ialah nasyid.Setelah mendengar ada pertandingan Piala Rabbani di Terengganu,kami lebih bersemangat,Mungkin kami tiada rezeki ke Festival pada tahun ini,tp mungkin rezeki kami berada di sini.Alhamdilillah,barkat doa guru2 kami,hasil usaha gigih kami,sokongan padu pelajar2 smapk menempatkan kami sebagai Johan nasyid Piala Rabbani pada tahun ini.

i see...kira bebaloi lah korang dtg..n show korang lak mmg lain..siap ada percussion semer..sure training lama tu tul ke?
Kami berlatih 2 minggu b4 pertandingan nasyid Piala Rabbani.Latihan kami buat biasanya pd sebelah ptg slps sesi persekolahan dan di sebelah malam selepas waktu prep malam.Utk memasuki pertandingan itu,kami sedikit sebanyak menolong guru2 kami menyediakan kertas kerja,surat menyurat dan lain2.sepanjang persiapan kami,Ustaz dan Ustzh kami yg guide AFU.

ada kenangan2 manis yg korang tkleh lupa spjg kt sinie?
Sepanjang menyertai Piala Rabbani,kami banyak belajar persiapan sebelum membuat persembahan,cara kami menyampaikan persembahan kami..Pengalaman manis kami ialah AFU menjadi Johan Piala Rabbani sekaligus mendapat Persembahan Terbaik.

well..menang pun dah. so lepas ni whats next? ada pepe plan jangka pendek ke lepas ni?
Kami masih menunggu sekiranya di jmput utk buat show,plan kami lepas ni kami akan menyertai pertandingan Belia pada bln 4 atau5 ini,dan kami sedang membuat persiapan untuknya.Jika tiada aral melintang kami akan teruskan nasyid sebagai medan dakwah AFU.

ohh..so kalo ada sesape beminat nak book korang perform camne?
Jika ingin invite utk wat show,boleh hubungi AFU melalui SMAPK,iaitu 03-8736646..atau boleh email kepada ketua AFU: ezad_luckyprince28@yahoo.com atau hubungi n0 ustzh zakiah kami 016 6427472 dan ustz nazri 019 3122338.

lastly any mesej esp to peminat2 nasyid kat luar sana?
Kami kump AFU mrkmkan ribuan terima kasih utk interview ni..Jika ingin invite AFU utk show,bley hubungi num atau email di atas.Kmi yakin bnyk lagi group nasyid yg hebat2 belaka di luar sana.."Nasyid Untuk Dakwah".Sekian terima kasih.


photo:melodica
text: ezad/melodica

Labels:

Tuesday, February 23, 2010

Knock Knockin with UTAMA





photo may be republished but must be credited to www.melodica.com.my

Nasyid lately abit under the radar kan? tapi senarnya nasyid adalah satu cabang lagu yg menarik utk didengar, kalo korang nak tahu vocal yg best2 n lunak selalunya korang leh jumpe dlm kumpulan nasyid. salah satu kump nasyid yg i personally admire most is rabbani esp masa vocal lead die adalah arwah ustaz Asri. Suara dia fuh. mmg lunak n sedap.

anyway masa malam sinar maulidur rasul tempohhari, Rabbani production telah mengadakan Nasyid Piala Rabbani. Sambutan mmg amat menggalakkan. Tetapi hanya 27 kumpulan terpilih utk bersaing di tapak karnival. Mcm2 style ada n dari pelbagai peringkat umur, dewasa pun ada n students pun ada. so mmg sahlah pengaruh nasyid tidak luntur malhan skrg ni ada mcm2 konsep nasyid yg menarik...menarik camne? well...u guys should turun n tgk camne kreatif,serious n bersungguhnya kumpulan2 nasyid sekarang.

Antara yg stand out pada hari itu adalah kumpulan Utama dari UUM. Dieorg juara pertandingan marhabban yg diadakan sehari sebelumnya. So dieorg ni mmg sanggup korbankan cuti semester and travel jauh dari kedah hingga ke kuala terengganu. r.e.s.p.e.c.t habiss kt dieorg nieh.

mebbe dgn interview ni korang dpt kenal2 kumpulan utama, jgn lupa add dieorg kat facebook okeh!! :)

Assalamulaiakum...korang..kenal2kan ahli kumpulan utama, ramai yg nak kenal tu..
kumpulan utama terdiri dari 15 orang iaitu 7 vocalis dan 8 pemuzik, diketuai oleh Mohd zulhafiz jamaludin. Vocalis utama ialah Nazirul mu’iz. Selainnya ialah fauzi, zainol, zaid. Shafis, saifullah, hafizullah, sidi(drumer), Hassan(guitar), adam(basis), syukri(percussion), azfar(percusion), bokhari(percussion) dan syafiq(keybord).

camne leh dpt nama kump utama? n cane bleh pilih genre nasyid?
Kumpulan utama berasal dari singkatan Universiti Utara Malaysia (UTAMA). Selaku mewakili university, kami menggunakan nama utama sebagai nama kumpulan kami. Kami memilih nasyid atas dasar minat yg mendalam dalam seni suara dan muzik.

cite sket cmne kump nasyid utama ditubuhkan & pencapaian sebelum ini?
kump utama telah ditubuhkan sejak 2005 lagi, kumpulan ini diwarisi sejak wujdnya kumpulan senior di uum sendiri. Pencapaian terbaru kami stakat ini ialah Johan Pertandingan nasyid Sempena Konvokesyen UUM ke-22 2009, Johan festival nasyid UUM 2010,Finalis pertandingan nasyid Kemerdekaan IPTA 2007 & 2009 di Unimap. Terkini, Johan Pertandingan marhaban Piala Rabbani 2010 dan tempat ke-4 bagi pertandingan nasyid piala Rabbani.

apa kelainan utama berbanding grup2 nasyid lain?
kelainan bagi kumpulan utama ialah kami menggunakan konsep nasyid band yg mn smakin mendapat perhatian bt masa kini. Selain itu lagu2 dalam kump utama sendiri banyak hasil ciptaan vocalis utama iaitu nazirul mu’iz.


bagaimana bleh tedetik niat nak join nasyid piala rabbani & marhabban?
pada mulanya kami mendapat maklumat di internet mengenai pertandingan ini. Kemudian stelah berbincang sesame ahli kump, kami semua stuju join pertandingan ini. Kami terpaksa korbankan cuti semester untuk join pertandingan ini.

sessi latihan sebelum pertandingan..cane persiapan yg korang wat?
Kami hanya sempat menjalankan latihan selama 2 minggu sblm pertandingan. Kami adakan latihan pada sblh malam kerana pada waktu siang kami ada kuliah. Persiapan cuma biasa saje kerana syarat pertandingan tidak begitu berat.

pengalaman manis spjg menyertai pertandingan nasyid piala rabbani?
pengalaman paling manis, kami dapat menjejak kaki bt pertama kali di TTI dan dapat bertemu dgn kump rabbani sendiri.

apa plan korang pas nie with utama?
perancangan selepas ini , kami bercadang akan hasilkan mini album kump UTAMA sendiri.

cmne peminat nak kenal lebih lanjut mengenai utama? ada website? facebook?
untuk nak knal kami lbh lanjut, boleh lawati facebook kami di kelabnasyiduum@yahoo.com.

no utk dihubungi kalo ada org nak invite utk show?
boleh hubungi ketua kump UTAMA iaitu saudara Mohd zulhafiz di no 012-4961427 @ 019-9991506.

pesanan @ mesej pada pembaca?
sekiranya kami berjaya hasilkan album, harap pada semua pendengar dapat menerima nasyid dalam album yg kami hasilkan.


Photo:melodica.
Text:melodica/zul(utama)

Labels: ,

Saturday, February 20, 2010

Airmata Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul.













Aishah

Datuk Ustazah Siti Nor Baiyah

Rabbani





Jamal Abdillah





Jamal Abdillah, Joe Flizzow



Sepatah dua kata dari Naib Presiden, Jualan dan pelanggan TM Pn Hamidah Mahmud





Yassin & Joe Flizzow

Zul, vokalis utama baru Rabbani


Republishing photos is permitted but must be credited to www. melodica.com.my

Sebak,terharu & berkesan. Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul tahun ni ternyata berjaya menyatukan bukan sahaja hati dan sensitiviti para artis yang membuat persembahan tetapi penonton. Antara yang membuat persembahan pada malam itu adalah Rabbani, Datuk Sharifah Aini, Yassin dan Joe Flizzow, Jamal Abdillah, dah Aishah

Mungkin,audiens tersentuh dengan isu-isu yang dialami oleh ummat islam dinegara kita sejak akhir-akhir ini, boleh dikatakan kandungan persembahan seakan meyatukan emosi khalayak yang hadir di Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul anjuran kali ketiga, kali ni di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Terengganu yang dikelolakan oleh Rabbani production dan TM selaku penaja utama.

Perasaan sebak rakan artis yang mengadakan persembahan pada malam itu mungkin kerana merasai cabaran yang dihadapi oleh ummah islam atau mungkin juga merindukan arwah Ustaz Asri yang merupakan orang kuat yang sebelum ini bertungkus lumus menjayakan perjalanan konsert islamik seperti ini ditahun-tahun sudah. Disaat doa penutup dibacakan, suasana sepi dengan bayu laut meniup dingin sehinggakan Tok Pah, Datuk Sharifah Aini dilihat gagal mengekang airmata.Tambahan lagi dengan sayu suara ustaz disaat beliau memohon doa agar muncul pemimpin islam dari generasi muda yang berkaliber dan mampu memimpin dan menyatukan umat islam, pastinya kesemua penonton berkongsi harapan yang sama.

Kesukaran lokasi yang agak terpencil tidak melumpuhkan semangat 5 ribu penonton dari anak kecil, warga pelajar dan dewasa yang hadir memberi sokongan untuk sama-sama menghayati dan menyatakan kasih sayang,kerinduan dan hormat terhadap Junjungan besar Rasullah.

Dari kanak-kanak sehingga ke warga emas, menghayati kisah dan perjuangan Rasullah yang diinterpretasikan dengan penuh emosi oleh Datuk Ustazah Siti Nor Baiyah. Secara peribadi,untuk generasi muda,acara-acara diluar kelas seperti ini harus diteruskan bahkan dibuat dan dipromosi secara besar-besaran pada masa akan datang, agar generasi baru berpeluang mengenali dan menghayati kisah dan pengorbanan Rasullah seterusnya menghargai pengorbanan dan membenihkan perasaan hormat dan kasih sayang mereka terhadap Rasullah , seorang tokoh yang asing pada diri mereka berbeza dengan artis artis yang menghiasi kaca tv,majalah dan radio.Mungkin,siapa tahu dengan acara-acara yang tidak seberapa ini mampu menjadikan mereka seorang muslim yang lebih baik.

Jangan lepaskan peluang untuk meyaksikan rakaman Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul di TV3 pada 26 Feb nanti.


photo:melodica
text:melodica

Labels:

Tuesday, February 16, 2010

Knock Knockin with The Everyday




Republishing photos is permitted but must be credited to www. melodica.com.my

The Everyday. bukan susu everyday!..tapi band paduan satu geng borneo dari Sarawak & Sabah (REPRESENT!) ini amatlah dikagumi usaha dieorg merantau jauh hingga ke semenanjung mencari tapak untuk memperjuangkan hasil karya mereka ke segenap ruang telinga masyarakat anak muda khususnya.

Lagu-lagu dieorg suprisingly majoritinya dibuat dlm BM tapi ada gak satu dua lagu english. So ai kagum jugak kerna walopun dari segi luarannya nampak kebaratan or emm kelondonan, tapi ternyata mereka masih berpaksikan budaya lokal yg realistik dan tak poyo.Sket je lah cite pasal lagu koz kalo nak tahu lebih2 tunggu ai buat review cd the everydaylah kan.hehehe :P

Tk mahu elaborate panjang2, koz this anyway is not Wikipedia. Kalo korang nak tahu cerita lebih lanjut korang kena skodeng myspace dieorg and study dieorg punye musik dan sejarah dekat situ. I dun want to copy and paste, tapi kalo nak dgr kisah2 dieorg, lebih baek korang tanya dieorg sendiri dekat gig-gig. Anyway they are friendly tak makan orang punye. So tanyalah ape saja kat dieorg nie..

tetapi untuk tak menghampakan korang yg still NDAK jugak tahu kan. so here are some lil snippets interview between melodica and Sham(everyday) utk korang kenal serba sedikit mengenai band yang stylo and funky munky nih. Walopun penat n bepeluh2 lepas perform, all of them are very professional and sporting!

kenalkan sapekah ahli the everyday?
kent (vokal)
apex (lead guitar)
sham (guitar 2n)
wan (bass)
ainol (drum)

camne band boleh tertubuh?
melalui perpecahan b'brape band spt fighthing hooligans,spirit drinking,the garbage...
aspek p'sahabatan n minat kpd muzik n tuk m'naik'n local sence sabah n malaysia...

nape angkat ' the everyday' as nama band?ada pepe spesel ?
yg spesel name the everyday m'juk kpd kehidupan yg kitaorg lakukan seharian..n perkataan
the b'sangkut paut kpd influence kitaorg spt the rolling stones,the beatles n the who...

pencapaian korang yg boleh dibanggakan setakat ni?
perform at medan indie fest 2010,kat medan indonesia..crowd memang crazy...

lagu-lagu korang ni mcmmana?
dari segi konsep, lagu ade unsur britpop,disco n minimalis..dari aspek penciptaan lagu merujuk kpd kehidupan manusia dulu n kini..

apa kekuatan korang bebanding band2 yg lain?
kitaorg mementing'n sound,imej yg stylo n x lari drpd konsep n culture band,itu adalah
penting bg kami utk org mengenali the everyday....

target korang 2010?
boleh pergi lebih jauh lagi sama ada dlm @ luar negera...target thn nie kitaorg ingin
m'gegar'n stage indie fest n rock the world..hahaha...smoga t'capai amin......

camne & kt mana nak beli cd/ep/merchandise korang?
boleh dpt'n album ktorg kat kdi2 cd yg menjual cd underground sama ada dlm @ luar kl...
merujuk kpd lable yourth culture records..spt campbell complex kl..@ dtg show kitaorg..n
contact melalui myspace...

camne nak kontek korang booking & info
contact melalui...... myspace;www.myspace.com/harihari60an (smua ade kat c 2)

cane nak skodeng2 korang online?
skodeng2 la melalui myspace kitaorg..n add line up utk skodeng lebih jelas..hahaha

Photos: melodica
Text: Melodica
input: Sham(everyday)
Add& connect with www.myspace.com/harihari60an

Labels: ,

Sunday, February 14, 2010

Where's Fluffy?

Nick and Norah's Infinite Playlist

Hilariously spunky & colorful. Nick & Norah Infinite Playlist definitely has become my new cult classic.Set in new york. a one night tale adventure of nick,norah and friends cruising tru chaotic nightout filled with music,and adrenaline rush in search of love, acceptance, respect and of course where's fluffy!

u gonna love all the characters and all the hilarious iconic scenes that you wont forget!
of course, the icing part of it is the soundtrack that makes each scene even more memorable!

Based from the novel by Rachel Cohn and David Levithan, the movie version will definitely bring back memories esp for those music lover esp those who prefer anything non mainstream, music scavengers of the underground scene where all the artistic minds unite wanting to stand out and get noticed and be seen.

Almost honestly laid out the culture of the indie music scene, love hate relationship and the adventure of hanging out with a total stranger that you've smitten with. All that will bring smiles to your face.

Still of Michael Cera in Nick and Norah's Infinite Playlist
hi im nick. i think im greatest bassist in the world,but if i suck, blame on my gf :P

Still of Kat Dennings in Nick and Norah's Infinite Playlist
hi im norah. im not a groupie, i follow bands coz of their talent n music.but if any of the cute guys into me, im always free n available.oh btw my dad is a music producer and im not flaunting it at all.

Still of Ari Graynor and Kat Dennings in Nick and Norah's Infinite Playlist
hi im caroline. im norah's BFF. i just luv to tag along coz i like to haf fun!

Still of Michael Cera, Aaron Yoo and Rafi Gavron in Nick and Norah's Infinite Playlist
hi! wer the jerkoffs or um shit sandwich..watever u wanna call it. if we suck, it means our bassit is in the middle of tussle with his gf, and we got loads of problem goin on. we cant decide yet our band name dats why we suck.

Still of Alexis Dziena in Nick and Norah's Infinite Playlist
hi im trish. cant figure out which boys is my bf,

Still of Jay Baruchel and Kat Dennings in Nick and Norah's Infinite Playlist
hi im gary. my band is the better than yours. uve met my fling norah and nope im not into her cause her dad own a studio, a record producer. but if she passed my demo to her dad i might marry her!


hi wer wheres fluffy. wer huge. follow us anywhere.

My favourite songs taken off from the movie would be.

Ottoman - Vampire Weekend.
Fever - Takka takka
Last word - The real tuesday weld
very loud - shout out louds
Riot Radio - The dead 60s
All the wine - the national
boys dont cry - the cure

info clixs
www.sonypictures.com/movies/nickandnorah

Labels: