www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Thursday, February 25, 2010

Knock Knockin with All For Ummah.










All for Ummah. nasyid group made in SMAP Kajang ni boleh dikatakan kecik2 cili api. merupakan juara nasyid piala rabbani yg berlangsung di karnival sinar maulidur rasul diterengganu. keupayaan dieorg injek elements percussion dlm persembahan mencuri perhatian juri so dats why la dieorg menang. Anyway after their winning. ai sempat catch up n tanya few question koz curious nak kenal dieorg dgn lebih dekat. lagipun its not often kump2 nasyid yg boleh injek taste taste baru dlm persembahan dieorg..kan? so here goes.

bleh korang introkan sket all for ummah ni?who are ur line ups?
Ahli All For Ummah terdiri dr 10 org,6 vokaliz n 4 percussionist..
vokalist;izzat(3rd low),amirul(backup),akhmar(backup),syazwan(solo),sayuti(harmoni) n syafik(bass)
percussionist;fakhri(toys),aliff(bonggo,dumbek,djembe),syazwan(cajon,djembe,sudou,sinbal),izzad(conga 4set)
Di smap kajang,,each batch akn ad stu team afu,so dyorg as plapis 4 next2 year..team kmi di terengganu ialah team sek..

pesal name all of ummah yg korang amik?minat all for one ke?
Nama All For Ummah tlh dicetuskan pada thn 1998,,sblm thn itu,nama nasid smap kajang ialah cetusan harmoni..
untill now,nasyid smapk dikenali dengan nama All For Ummah(AFU) sama ada di dlm atau di luar smapk.
Smapk tlh pilih genre nasyid oleh seorang guru smapk sendiri..lagipun kami sek agama,jd kami memilih utk menyampaikan dakwah islam melalui nasyid.

ohh..gitu..sibbaik tk amik nama cetusan harmoni tu..tk berapa sesuai rasanye..citela sket pasal sejarah AFU..ape yg korang dah capai stkt ni,walopun buat masa ni korang still unknown.
AFU ditubuhkan pada awal 1990an,sebelum AFU,ada satu lagi kump nasyid iaitu Cetusan Harmoni.Nama AFU diteruskan hingga kini.
AFU telah mencapai ke peringkat kebangsaan dalam Festival Nasyig sek-sek dari thn 2004-2009 dan menjadi Johan kebangsaan dr thn 2004-2006,pd thn 2007 tlh mndpt naib johan,pd thn 2008 tlh mndpt tmpt ke-3 dan pd thn 2009 tlh mndpt saguhati.Juga,AFU sering dinobatkan sebagai lirik lagu terbaik.Lirik lagu bg AFU telah dicipta oleh seorang ustz dr smapk juga,Ustaz Aminuddin.
.Pada tahun ini tiada Festival Nasyid,akan tetapi Alhamdilillah kami dpt membawa nama AFU ke pertandingan2 lain selain festival,seperti Piala Rabbani.Segala video2 AFU ada di you tube,search ke Festival Nasyid.

ape berbeza nye AFU bebanding kump nasyid lain yg ada? care to share?
Ada yang mengatakan bahawa kelainan AFU berbanding sek-sek lain ialah dari segi percussion/muzik.

AFU sering membawa lagu yg berunsur masri dan kontemporari.Pada tahun ini,AFU akan mencuba utk membawa lagu yg berentak pop pula,seperti di piala rabbani.Akan tetapi kami masih mempunyai kelemahan,dan kami tak nafikan bahawa kump2 nasyid lain hebat2 belaka.

camne leh tedetik nak dtang ke terengganu utk join nasyid competition ni.kajang n KT bukannye dekat..jauh...kan..
Pada awalnya,bila kami dengar pada tahun ini tiada FestivaNasyid,kami pts harapan utk berjuang,,setelah kami biberi kaunseling oleh guru2 smapk,,kami bangkit kembali,kami sedar kembali bahawa sek kami ialah sek kluster kecemerlangan yang mana nitch areanya ialah nasyid.Setelah mendengar ada pertandingan Piala Rabbani di Terengganu,kami lebih bersemangat,Mungkin kami tiada rezeki ke Festival pada tahun ini,tp mungkin rezeki kami berada di sini.Alhamdilillah,barkat doa guru2 kami,hasil usaha gigih kami,sokongan padu pelajar2 smapk menempatkan kami sebagai Johan nasyid Piala Rabbani pada tahun ini.

i see...kira bebaloi lah korang dtg..n show korang lak mmg lain..siap ada percussion semer..sure training lama tu tul ke?
Kami berlatih 2 minggu b4 pertandingan nasyid Piala Rabbani.Latihan kami buat biasanya pd sebelah ptg slps sesi persekolahan dan di sebelah malam selepas waktu prep malam.Utk memasuki pertandingan itu,kami sedikit sebanyak menolong guru2 kami menyediakan kertas kerja,surat menyurat dan lain2.sepanjang persiapan kami,Ustaz dan Ustzh kami yg guide AFU.

ada kenangan2 manis yg korang tkleh lupa spjg kt sinie?
Sepanjang menyertai Piala Rabbani,kami banyak belajar persiapan sebelum membuat persembahan,cara kami menyampaikan persembahan kami..Pengalaman manis kami ialah AFU menjadi Johan Piala Rabbani sekaligus mendapat Persembahan Terbaik.

well..menang pun dah. so lepas ni whats next? ada pepe plan jangka pendek ke lepas ni?
Kami masih menunggu sekiranya di jmput utk buat show,plan kami lepas ni kami akan menyertai pertandingan Belia pada bln 4 atau5 ini,dan kami sedang membuat persiapan untuknya.Jika tiada aral melintang kami akan teruskan nasyid sebagai medan dakwah AFU.

ohh..so kalo ada sesape beminat nak book korang perform camne?
Jika ingin invite utk wat show,boleh hubungi AFU melalui SMAPK,iaitu 03-8736646..atau boleh email kepada ketua AFU: ezad_luckyprince28@yahoo.com atau hubungi n0 ustzh zakiah kami 016 6427472 dan ustz nazri 019 3122338.

lastly any mesej esp to peminat2 nasyid kat luar sana?
Kami kump AFU mrkmkan ribuan terima kasih utk interview ni..Jika ingin invite AFU utk show,bley hubungi num atau email di atas.Kmi yakin bnyk lagi group nasyid yg hebat2 belaka di luar sana.."Nasyid Untuk Dakwah".Sekian terima kasih.


photo:melodica
text: ezad/melodica

Labels: