www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Tuesday, February 16, 2010

Knock Knockin with The Everyday




Republishing photos is permitted but must be credited to www. melodica.com.my

The Everyday. bukan susu everyday!..tapi band paduan satu geng borneo dari Sarawak & Sabah (REPRESENT!) ini amatlah dikagumi usaha dieorg merantau jauh hingga ke semenanjung mencari tapak untuk memperjuangkan hasil karya mereka ke segenap ruang telinga masyarakat anak muda khususnya.

Lagu-lagu dieorg suprisingly majoritinya dibuat dlm BM tapi ada gak satu dua lagu english. So ai kagum jugak kerna walopun dari segi luarannya nampak kebaratan or emm kelondonan, tapi ternyata mereka masih berpaksikan budaya lokal yg realistik dan tak poyo.Sket je lah cite pasal lagu koz kalo nak tahu lebih2 tunggu ai buat review cd the everydaylah kan.hehehe :P

Tk mahu elaborate panjang2, koz this anyway is not Wikipedia. Kalo korang nak tahu cerita lebih lanjut korang kena skodeng myspace dieorg and study dieorg punye musik dan sejarah dekat situ. I dun want to copy and paste, tapi kalo nak dgr kisah2 dieorg, lebih baek korang tanya dieorg sendiri dekat gig-gig. Anyway they are friendly tak makan orang punye. So tanyalah ape saja kat dieorg nie..

tetapi untuk tak menghampakan korang yg still NDAK jugak tahu kan. so here are some lil snippets interview between melodica and Sham(everyday) utk korang kenal serba sedikit mengenai band yang stylo and funky munky nih. Walopun penat n bepeluh2 lepas perform, all of them are very professional and sporting!

kenalkan sapekah ahli the everyday?
kent (vokal)
apex (lead guitar)
sham (guitar 2n)
wan (bass)
ainol (drum)

camne band boleh tertubuh?
melalui perpecahan b'brape band spt fighthing hooligans,spirit drinking,the garbage...
aspek p'sahabatan n minat kpd muzik n tuk m'naik'n local sence sabah n malaysia...

nape angkat ' the everyday' as nama band?ada pepe spesel ?
yg spesel name the everyday m'juk kpd kehidupan yg kitaorg lakukan seharian..n perkataan
the b'sangkut paut kpd influence kitaorg spt the rolling stones,the beatles n the who...

pencapaian korang yg boleh dibanggakan setakat ni?
perform at medan indie fest 2010,kat medan indonesia..crowd memang crazy...

lagu-lagu korang ni mcmmana?
dari segi konsep, lagu ade unsur britpop,disco n minimalis..dari aspek penciptaan lagu merujuk kpd kehidupan manusia dulu n kini..

apa kekuatan korang bebanding band2 yg lain?
kitaorg mementing'n sound,imej yg stylo n x lari drpd konsep n culture band,itu adalah
penting bg kami utk org mengenali the everyday....

target korang 2010?
boleh pergi lebih jauh lagi sama ada dlm @ luar negera...target thn nie kitaorg ingin
m'gegar'n stage indie fest n rock the world..hahaha...smoga t'capai amin......

camne & kt mana nak beli cd/ep/merchandise korang?
boleh dpt'n album ktorg kat kdi2 cd yg menjual cd underground sama ada dlm @ luar kl...
merujuk kpd lable yourth culture records..spt campbell complex kl..@ dtg show kitaorg..n
contact melalui myspace...

camne nak kontek korang booking & info
contact melalui...... myspace;www.myspace.com/harihari60an (smua ade kat c 2)

cane nak skodeng2 korang online?
skodeng2 la melalui myspace kitaorg..n add line up utk skodeng lebih jelas..hahaha

Photos: melodica
Text: Melodica
input: Sham(everyday)
Add& connect with www.myspace.com/harihari60an

Labels: ,