www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Saturday, June 19, 2010

Knock Knockin with Dazmelon!



Piranaz
equillany
ayat
ainol


Piranaz, equillany, ayat n ainol. 4 kepala gile2 yang memberi nafas pada kumpulan yang dikenali sbg Dazmelon.Bukan band yang baru, dieorg dah pun bertapak diruang musik indie tempatan sejak tahun 2006. Waktu tu XFM masih dikenali sebagai Xfresh dan Xfresh waktu tu bukan mcm Xfresh skrg. Waktu tu, orang tk pandang indie cam skrg.kalo nak tahu way before lagu 'pagi yang gelap' oleh hujan meletup, Lagu 'Terbang' mereka diputar almost everyday kt radio tu, malangnya, malang selalu menghantui band ini dengan pelbagai masalah. Dari bertukar ganti line up sehinggalah financial.

pian(kemudiannya keluar) dan ayat merupakan line up asal, diikuti piranaz, kemudian, jim,azli,chris daniel. Suara nyaring azli merupakan kelebihan Dazmelon, namun kekuatan musik mereka yang loud tapi still bernuansa kan pop rock catchy yang mampu menarik minat pendengar dengan hanya sekali dengar. Terutama single 'terbang'. Selain 'terbang' Dazmelon mempunyai barisan lagu yang kuat seperti 'kekasihku curang','palsu',dan juga 'tanda soal'. Namun mungkin nasib tidak menyebelahi mereka tatkala band-band tempatan lain menerjak carta radio mainstream dan mula mendapat tumpuan dari media, mereka masih terkial-kial mencari tapak dan menukar ganti line up. Antaranya ainol(deja voodoo spells) mengisi ruang chris selaku drummer dan terbaharu, equilany menggantikan ruang azli selaku vokalis Dazmelon.

Mungkin semua yang berlaku ada hikmah tersendiri, walaupun berkali-kali niat untuk berhenti saja dari berkarya dan musik, masing-masing saling memberi sokongan, mungkin memikirkan pengorbanan2 yang telah dilakukan untuk menginjak nama Dazmelon dipentas seni. Kredit harus diberikan kepada manager mereka yang setia, yan yang bertungkus lumus untuk membela nasib Dazmelon agar terus maju.

Masa depan pada mereka kini ditangan, lebih yakin kini bersama vokalis baru, equillany yang mampu mewarnai persembahan pentas mereka dengan aksi-aksi dramatik penuh stail menyuntik semangat baru pada Dazmelon. Apatah lagi bakat piranaz dan ainol menulis dan mencipta lagu sememangnya memberi nadi pada Dazmelon untuk terus mara.

EP mereka kini diperingkat akhir produksi, menunggu masa untuk dirilis, mungkin di KL dan jika ada rezeki dan ruang di ibukota Jakarta. "mungkin nasib lebih baik dijakarta, mana tahu orang sana mahu dengar lagu-lagu kami" kata mereka penuh semangat. Seakan merajuk, namun bila penulis cuba mengorek cerita, ternyata putus asa tidak ada dalam kamus mereka. Cuma, selaku band yang sudah agak lama di medan indie, mereka sudah masak dengan pelbagai ragam dan sudah lali dengan setiap asam garam yang berlaku dan menerimanya dengan lapang dada.

Siapa tahu, berkat usaha keras, mereka mampu berdiri setanding dengan band-band lain.Kerana pastinya ramai lagi band-band lain yang senasib dengan mereka, tanpa usaha keras, fame and success dont come as easy as 1 2 3. Jika jatuh, bangkit dan teruskan berlari.Mampukah Dazmelon bangkit dengan wajah dan suara baru? Itu satu soalan untuk korang nilaikan dengan mendengar lagu-lagu mereka dan menilai aksi mereka dipentas. Apa apa pun sama2 kita lihat nanti.



more info?
http://www.myspace.com/dazmelon

photos: melodica
text: melodica/dazmelon
lokasi: Eugene/ Pertama music Studio

Labels:

6 Comments:

Blogger chenlina said...

chenlina20150718
ray-ban wayfarer
abercrombie
jordan 5
coach factory online
christian louboutin shoes
jordan 3 infrared
true religion outlet
ray ban sunglasses
coach factory outlet
louis vuitton
louis vuitton handbags
christian louboutin outlet
true religion outlet
jordan 11 concord
tory burch outlet
louis vuitton handbags
cheap ray bans
oakley sunglasses wholesale
fake watches
jordan 11
longchamp le pliage
concord 11
coach outlet store online
louboutins
michael kors outlet online sale
louis vuitton online shop
abercrombie and fitch
dior bags
hollister
burberry handbags
fitflops
abercrombie & fitch new york
jordan retro 4
oakley vault
ralph lauren outlet
longchamp soldes
gucci handbags
true religion
coach outlet store online
coach outlet store online

July 17, 2015 at 7:08 AM  
Blogger Minko Chen said...

cheap jordans
ugg outlet
swarovski crystal
michael kors outlet online
ray ban outlet
golden state warriors
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
michael kors uk outlet
giuseppe zanotti outlet
nike free uk
los angeles lakers
louis vuitton bags cheap
cheap ugg boots
ugg boots uk
kobe 9
michael kors handbags wholesale
oakley sunglasses wholesale
coach outlet store
hermes birkin bag
1113MINKO

November 12, 2015 at 8:16 PM  
Blogger Hua Cai said...

cheap oakley sunglasses
jordan shoes 2015
converse shoes
giuseppe zanotti shoes
basketball shoes
michael kors handbags wholesale
salomon shoes
ray-ban sunglasses
links of london jewellery
swarovski crystal
ferragamo outlet
polo ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
true religion uk outlet
ray ban sunglasses
lacoste polo shirts
timberland boots
burberry outlet
ysl outlet
michael kors outlet uk
tiffany and co
true religion jeans
kobe 9
michael kors handbags
oakley sunglasses
versace sunglasses on sale
cheap replica watches
burberry sunglasses on sale
hollister shirts
tiffany outlet
prada outlet
soccer jerseys
coach outlet online
air max 90
ralph lauren outlet
20160715caihuali

July 14, 2016 at 8:16 PM  
Blogger fangyaoting said...


fangyanting20160913
ugg uk outlet
coach outlet
louis vuitton neverfull sale
ray ban sunglasses
coach outlet
uggs on sale
louis vuitton handbags
christian louboutin online
longchamp outlet online
ugg slippers
louis vuitton pas cher
nike outlet
toms shoes
ralph lauren pas cher
the north face jackets
hermes bags
coach outlet canada
louis vuitton outlet
montblanc pens
michael kors outlet online
ugg boots clearance
michael kors handbags
lacoste pas cher
gucci outlet online
ralph lauren polo
canada goose coats
lacoste shirts
louis vuitton
nike huarache
nba jerseys

September 12, 2016 at 11:27 PM  
Blogger raybanoutlet001 said...

cheap uggs
nike huarache
bills jerseys
san antonio spurs jerseys
ralph lauren
longchamp outlet
nike blazer
hugo boss sale
los angeles lakers jerseys
jordan shoes

May 9, 2017 at 2:58 AM  
Blogger 龙大猫 said...

cheap jordans
longchamp
michael kors purses
chrome hearts
nike polo
michael kors outlet store
yeezy boost 350
longchamp outlet
air force ones
nike kyrie 3

May 18, 2017 at 3:01 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home