www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Sunday, July 17, 2011

Ketika Cinta Bertasbih

Berkas:PosterFilmKCB.jpg
Movie ni sebenarnya dah lama meletup kat Indonesia. Circa 2009. Cuma baru baru ni dah mula ditayangkan di saluran Pelangi Astro & TV Al Hijrah.

Diolah dari novel berjudul yang sama karya Habiburahman El Shirazy dan dihidupkan ke layar perak dengan sempurna oleh Chaerul Umam. Cerita berkisarkan perjalanan cinta pemuda kelahiran Kartosura bernama Abdullah Khaerul Azzam dan Anna. Apa yang aku kagum gila, semua subplot dijalin sempurna tanpa cacat cela dan semua karekter mempunyai kekuatan masing-masing yang akan membuatkan anda jatuh cinta dengan setiap sorang dari mereka.

Kekuatan movie ini paling utama adalah CERITANYA, didukung oleh karekter2nya yang dilakonkan oleh pelakon2 yang Fulamak TERER! setiap dialog ditutur sempurna sarat dengan penjiwaan watak yang betul2 serasi dengan setiap emosi yang dibawa.

Serious, kamu akan terpaku ditelevision dari mula scene sampailah habis.Apa yang aku kagum cara sisipan nasihat dan ajaran dakwah dicicip halus dan berseni tanpa terlalu memaksa atau jauh sekali bebelan.

Aku jatuh cinta terus dengan watak anna dan khaerul azzam. pemuda pemudi pekerti tinggi, tak boleh kubayangkan kalau akhir cerita tidak berakhir seperti yang diharapkan,mungkin ikut sama frust kot? koz mereka amat sepadan.

"wanita-wanita yang keji diperuntukan untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji diperuntukkan untuk wanita yang keji pula, dan wanita yang baik diperuntukan bagi lelaki yang baik, dan lelaki baik diperuntukkan bagi wanita yang baik pula" (An Nur:26)

Cerita ini penuh nasihat berguna untuk pemuda dan beliawanis, bagaimana cara menjaga adab dan akhlak ia juga membahas secara ringan, firman Allah dalam Surah An Nur ayat 26. Ada banyak scene yang secara ringan memberi nasihat dan panduan.Antaranya sutradaranya berpesan pada belia supaya rajin bekerja dan tidak membuang masa menganggur. Menerusi watak Bu Nafis yang berpesan "orang menganggur tidak punya masa depan, hanya jadi cemuhan orang"

Aku suka cara cerita cinta dalam movie ini diadun sopan, berhemah dan penuh nasihat bagaimana batas pergaulan yang dijaga, dari saat di Kaherah sampailah Di Solo waktu Azam mencari jodohnya. Malahan ada juga terselit nasihat pada mereka yang jodohnya berat supaya tidak berputus asa. Sepertimana Azzam dan Anna, Tuhan lambatkan jodoh kerana jodoh yang tepat dan sesuai menunggu, tapi tidak pula diertikan bahawa harus berputus asa. Azam dilayarkan sebagai pemuda yang tidak putus asa mencari jodoh yang sesuai, dan Anna walaupun rumahtangganya gagal, namun akhirnya bertemu jodoh yang sesuai untuknya akhirnya,yang penting harus bersabar,berusaha dan bertawakkal.

Suka gila saat Azzam datang bertemu Kiai Lutfi menyerah cincin untuk dicarikan jodoh untuk dia, wakti kiai Lutfi bagitau Azzam ciri2 gadis yang nak dicalonkan untuk Azzam(Kiai describekan Anna tanpa beritau azzam nama Anna), dan sewaktu akhirnya Kiai beritahu Azzam, calon yang dicadangkan tu "anna" muka azzam suka gile dengan Anna terus sujud syukur sebab mmg azzamlah lelaki calon suami yang diharap2kan selama ni.(i was like, YES!)

Banyaklah kalo nak kupas-kupas satu satu pasal filem ini, tapi mmg best lah. hayatilah setiap dialog,setiap scene,setiap watak. siapa tahu, hari esok anda bangun selaku seorang muslim yang berjati diri lebih sempurna :)

Ketika Cinta Bertasbih kini disaluran pelangi, 142, Astro.

Labels:

5 Comments:

Anonymous radit said...

nice movie

August 27, 2011 at 12:48 AM  
Blogger Shijun Lin said...

shijun 5.6 5
chanel handbags
louis vuitton outlet
louboutin
wholesale nfl jerseys
burberry sale
michael kors handbags
jordan 6 retro
fitflops
air jordans
fitflops
tods sale
michael kors handbags
michael kors purse
christian louboutin shoes
cheap beats by dre
oakley outlet
michael kors outlet online
michael kors
hollister clothing store
jordan shoes
coach outlet store online
chanel bags
coach outlet
hollister co
true religion
ralph lauren outlet
louis vuitton purses
michael kors
michael kors outlet
burberry handbags
kate spade outlet
www.louisvuitton.com
ray ban sungalsses
gucci handbags
louis vuitton purses
polo ralph lauren
kate spade totes
michael kors outlet
michael kors outlet online
michael kors outlet

May 5, 2015 at 9:43 PM  
Blogger Minko Chen said...

cheap jordans
ugg outlet
swarovski crystal
michael kors outlet online
ray ban outlet
golden state warriors
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
michael kors uk outlet
giuseppe zanotti outlet
nike free uk
los angeles lakers
louis vuitton bags cheap
cheap ugg boots
ugg boots uk
kobe 9
michael kors handbags wholesale
oakley sunglasses wholesale
coach outlet store
hermes birkin bag
1113MINKO

November 12, 2015 at 8:18 PM  
Blogger raybanoutlet001 said...

jordan 4
new york knicks
nike tn pas cher
ray ban sunglasses
ugg outlet
cheap nike shoes
los angeles clippers
ugg outlet
bears jerseys
los angeles clippers jerseys

May 9, 2017 at 2:54 AM  
Blogger 龙大猫 said...

nike roshe run
longchamp le pliage
adidas yeezy boost
michael kors outlet
kobe bryant shoes
longchamp handbags
light up shoes
chrome hearts online
yeezy boost
links of london

May 18, 2017 at 2:56 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home