www.melodica.com.my

Gaya Hidup. Musik. Filem. Sukan, Hiburan . Kembara

Saturday, November 12, 2011

EVENT:AIM18. Belakang Not so Tirai.

Actually dah lama kot tak pegi AIM. tahun ni pegi koz ada kawan yg baik hati bagi pass cantik punye, and also koz yuna dan najwa perform(and i bet they gonna go home with trophies) so aku pun pegi lah dengan semangatnya walaupun baru kebah demam. Lagik satu, saja nak wat research mana tahu bertukar kerjaya or later kena deal with this sort of event. so at least dah tahu the latest wherebout bout this event. so here are  some of things that i want to share with you.
Behind D Scene: Penganjur kali ni nampaknya pakai tektik tutup all entrance selagi "bluecarpet" tak habis. so next year, korang boleh datang lambatlah yek. The thing about this tektik nie, kalau abg2 rela and event krew tak jaga betul2

1. tiket masuk tu, tak sempat nak check pun. ramai je yg boleh bolos.so how bout the security?
2. org dah berasak2. utk entrance upper tier yg seat2 bercerun2 tu, kalau orang berebut, takke ada yg jatuh. so how bout the safety?
ooh ohh..patutla derang tutup all entrance before show starts pukul 9. koz tahun ni, segment "bluecarpet" AIM18 rupernya is a part of an event itself. Nampak tak crowd penuh tu? mmg ramai koz semua tak boleh masuk except performers,artistes, or people with working tags. Jadi penuhlah pagar2 tu dengan orang-orangnya.Masa finale "bluecarpet" ada flashmob mini with performance by one nation emcee,riuh, its the first of its kind for AIM red carpet segment,but then dari tempat aku bediri, dah dengar orang menjerit "bukaklah!bukaklah!(gate) pastu aku dengar jugak dari jauh "boooo" masa ada dari crowd2 yang tgh stressful koz entrance tak bukak2 or mmg one nation emcee sucks?i dont know.

anyway, utk acara small segment camtu, one nation emcee bukanlah talent yg sesuai pun, koz bagi aku, they are quite mainstream, plus derang tak ada lagu baru. so modal derang perform "raja gelek" pastu satu lagu dari BEP. sangat tak complementing dengan AIM, yg meraikan bakat2 dan lagu2 ciptaan lokal. oh well, i wish next year kalo AIM comittee nak buat lagi camtu,

1.please invite fresh new talent please please please.AIM maybe nak klimaks kan segment redcarpet tahun ni dgn One nation Emcee cause nak happeningkan closing redcarpet. ramai lagi yg boleh kot.give it a space for new talents please next time?redcarpet....door..pintu masuk...baru..fresh..get it? hmmm :)
2. yg duk upper tier seaters tu tayahlah nak halang derang dari masuk dewan. whats the point anyway? just block entrance those ground entrance cukup dah.crowd control and be more reasonable on the security and safety please :)


stage AIM18, nice. with full LED/LCD background. dah classy. celcom pon dapat mileage derang. all those colors matching. Cuma kan, i didnt see any celcom banners or panels inside the stadium itself, maybe derang nak save budget? But bagi aku, branding placement memadai dan tak memuakkan. just nice.coz the word celcom rasanya dah byk kali mention throughout celcom. karang too much wat org had enuff. but...it would be good kalo ada bajet, ada panels or banner..or streamers...inside the stadium..so that silent brand visibility visible in front of audience eyes and hopefully embedded in their mind,kan?no?apepejelah :)


Sebelum show, actually those yg isi seat lantai, agak meraba-raba jugaklah nak cari seat, koz sapa masuk arena seat mmg tak ada numbering, so duduklah mana2 kecuali seat yg ada signs or tagging. tapi aku masuk dari belakang, so mana nampak tagging kan?pastu krew pulak 2-3 orang jek. pastu tanya pun bagi jawapan yang takleh dipercayai. ada ke suruh aku duduk depan, aku sah sah tahu depan2 tu vvip or artiste. so fadeup, aku jalan ke depan stage, pastu masuk dari depan seat and cari seat kosong sendiri. lantaklah orang nak cakap aku ape,janji aku tak salah seat. LOL, but anyway i aku buat camtu koz nak tengok2 kot kot ada yg aku kenal leh wave and say hi punns.... ^_^

Btw tengok pic atas tu, tu en nabil kita(ala yg nyanyi lagu hati ini....nabil zamahuri), dia pun tercari-cari seat jugak masa memula masuk tu ha.tataulah abg n kakak krew jumpa ke tak seat dia. jumpala kot kan?

anyway opening by najwa superb. me love! tak sesia datang. najwa i love you!
tak suka sangat lagu ni, koz lirik dia sgt memanah memekik2 nak suruh orang menangis. but anyway suara jac,shila & ning superb 'Live' layan lah jugak. best.
then hafiz with his awan nano. love his hairdo.gambar kecik..amik pakai henpon jek. aku tak bawak kamera besar..besungguh2 sgtlak orang kata plak nanti :P
among all performers time segment "reality tv stars" tu, aku paling suka nashrin punye background. its chic. goodjob nashrin!semoga rezeki mu terus murah!
and stacy jugak tak menghampakan. yang paling bosan tu salma. sibbaik closing with stacy with kasanova. ending pun just nice and stacy hold it professionally till end. Dia tak gopoh, pandai amik time and pacing. well dancers should all know that.
upin and ipin ni aku tatau ape hal masuk AIM18?aku pikir maybe:-
1. les copaque bayar AIM kot utk promote lagu upin ipin "sahabat" tu?
2. AIM18 ni will be watch in indonesian TV kah?
3. single "sahabat" is selling well in celcom channel x as CMT or nak kena promote lagi?

kalau lah 3 sebab diatas tu bukan, maka sesia jelah waktu siaran selama tempoh padi yang bagi aku dah agak outdated, koz orang kt dalam dewan macam tgk tade napsu je time derang perform, and melihat upin and ipin menari2 atas stage AIM18 aku terpk, ada lagi ke budak2 tengok tv time tu? rasanya mak bapak derang suruh tido awal or maybe derang dah tido kekenyangan nasi kol 9 tadi lagik.

rasanya next time les copaque team kena study properly where to place their product branding which shall aimat the right demographic. dont just simply put je. or else you just gonna kill your brand slowly, fikir how many people will say "boring lah upin ipin ni nyebuk je atas pentas aim ni" just because you salah letak upin n ipin atas stage yg salah.

or maybe they having it hoping to aim upin & ipin at adult demographic, well if that is the case,im not buying it. sorry :(
yuna best. she won "vokal terbaik wanita dalam lagu penakut" & lagu terbaik "penakut" dan anugerah kembara.she attended AIM18 with Qi. favourite couple malam tu,so suweet :)


ok segment rock kapak ni appropriate. crowd pon enjoy sakan. ye lah within their age gap. cuma aku terpkir mana derang cekau setlist performers2 nih? it was a comittee selection base on the commercial + ratings purposes,request from sponsors or just main cekup? koz my friend told me that lagu2 yang derang perform tu mmg femes kat karaoke. oh yeka? i see :)


Grayson Chance ngan Najwa, aku mati2 ingat grayson nak nyanyi lagu "cinta muka buku" tu with najwa latiff. but i was wrong. rupernya derang nyanyi "paparazi" sama2. oklah, mana lah grayson tu sempat nak belatih bahasa. dia bukannya stephan rahman huges hihihi :P

6ixth sense perform cinta matiku. baru first time dengar. macam ala ala britrock sket kan? aku terbayang kasabian,Muse..etc well..esp bila backdrop staging derang camtu. well...1.8 millions CMT sold for downloads...with Adi(indonesians),ngan indonesian duk malaysia + fan malaysia yang kaki download CMT, so tak hairan lah the combo works for them.good strategy pun.

Anyway aku terbaca kat twitter someone yg kutuk kategori "artist mobil celcom" terbaik. konon anugerah sellout and berbaur komersil. let me share with you.

1. celcom pays for the sponsorship fee. they can do whatever they wants.AIM gets the funds, you all gets the fun. fair and square kan?
2. why not? bukankah natijah adanya AIM ni nak menyemarakkan industri seni? industri tu bisnes bagi aku, and kalau 1.8 millions download tu dikali dengan komisyen yang dibayar pada 6ixth sense(artis)bukankah itu sumber rezki artis?tak membantu ke semua itu pada artis utk meneruskan hasil kerja seni derang?
3. stop hoping for CD sales. move forward adapt to the very latest technology or latest business platform. or else jadilah katak bawah tempurung yang hanya tahu melalak(kata malique)

closing finale..by few artistes aku dah lupa..tapi yg melekat dalam paleotak aku lan TT(typewriter) dan Ella, Hazama & meet uncle hussain.

Anyway it was a good experience for me watching the production of AIM18, aku boleh compare with other productions local, shoutz awards so far best. less hiccup. Comparing that AIM18 kena improve lagi in terms of content, whats ticks and whats not. Thank god MC bagus, aku terhibur dengan MC depan kamera dan MC belakang kamera. cuma silap2 bengap2 sket2 esp time background song tak keluar time sepatutnya keluar. pastu kesian aunty wirama tu, why you all buat dia camtu? silap teknik ke ape? next time kalo kedekut masa, just proof read speeches by wirama honors then set the do and donts. brief them properly.  i believe she thought she can say a longer speech that others.her words of wisdom.afterall she establish  MACP what? :(

 anyway  floor manager orang baru kot? cute2 je dia, you, instructions kuar dari mulut dia manja2 aje.alahai...shy shy kitten sgt.kena tuntut ilmu dari abang dollah cantik @ production krew 8tv ok? ^_^

note:

1. yuna dapat "kembara" utk AIM18 ni. happy for her. just wish that Zee avi pun dapat "kembara" jugak, she writes her own songs, if Fader manage yuna in america, brushfire manage zee and produce her album there and for elsewhere too. lagu2 zee dah masuk eropah,taiwan, japan not just america, bukan je sudah jual, tapi terjual dan tercarta dalam RIAA's Billboard sales chart. how i wish kembara AIM18 tahun ni dapat pada dua orang talented soul ni. afterall, isnt the purpose of AIM adalah untuk menyemarakkan industri? which means the more the merrier? kalau tahun2 sudah ada tahun yang tade penerima, apa salahnya kalau tahun ni kita ada bakat2 yg menonjol di arena antarabangsa  diberi trofi semangat yg sama? nasib baik goverment sarawak perasan bakat Zee Avi. AIM17 bagi "kembara" to Bunkface. AIM18 to yuna? you all ni kenapa? buta hati ke buta mata? whats your real agenda really?dont kill the local talents nye spirit silently please... :(

Missing!!???

 nope! tak ada awan band
 no diandra arjunaidi either
siti release her first debut english album, tapi tak ada.why??

2.AIM, if truly nak semarakkan industri, nak motivate the artis tempatan dlm bikin hasil karya terbaru n terbaik both in quantity and quality, tolonglah tahun depan hanya siapa yang keluarkan album baru or EP or single terbaru je layak buat persembahan,muncul red carpet, atau jadi penyampai anugerah, yang tak aktif or malap or takde kaitan langsung dengan seni suara ni takperlu lah jemput ke pentas.mana aliff satar(lagu "lelaki separti aku" tu hot, budakkecik pun pandai nyanyi, where is he?,awi rafael, siti nurhaliza, aizat, malique ngan abang jamal?, and also kenapa group kru yg tgh  nak up "forteen" tak do something on stage?, prima yin yang kontroversi tahun ni tu where's she?,james baum?, n bunch rays of indie upcoming hotties on charts such as awan band,diandra arjunaidi,gabba gabba,amir jahari, khottal, and many many morelah. where are they sayangku AIM? if you offering same predicted lauk every year, orang dah kisah sgt AIM ada ke takada. At least, by showcasing those talented hidden gems, orang tunggu AIM, those ppl yg tak lookup internet,youtube,myspace,facebook, they wanna see them on TV. promote to them. promote this new talents faces. in dat way you will always be a pillar of something valueable to everyone within this local music industry. thats why aku terpkir upin dan ipin ada release album ke tahun ni?? 
betul ! betul ! betul !??

Also why you wanna mix your demographic with film segment? they already have FFM, SKRIN what not. pastu you all complaint tade sponsor,susah nak carik sponsor. you all sendiri yang clutterkan branding target audience. next year, i wish no shamsul yusof, no neelofa, no sarimah ibrahim(i sayang you sgt tapi...u jadi mc tahun depan boleh with zizan ke?). 

Tapi anyhow congrats to AIM koz berjaya melangsungkan AIM kali ke 18. it was quite an experience for me. i believe for others too :) all the best next year! :)

P.s Thanks Astro 

5 Comments:

Blogger chenlina said...

chenlina20150718
ray-ban wayfarer
abercrombie
jordan 5
coach factory online
christian louboutin shoes
jordan 3 infrared
true religion outlet
ray ban sunglasses
coach factory outlet
louis vuitton
louis vuitton handbags
christian louboutin outlet
true religion outlet
jordan 11 concord
tory burch outlet
louis vuitton handbags
cheap ray bans
oakley sunglasses wholesale
fake watches
jordan 11
longchamp le pliage
concord 11
coach outlet store online
louboutins
michael kors outlet online sale
louis vuitton online shop
abercrombie and fitch
dior bags
hollister
burberry handbags
fitflops
abercrombie & fitch new york
jordan retro 4
oakley vault
ralph lauren outlet
longchamp soldes
gucci handbags
true religion
coach outlet store online
coach outlet store online

July 17, 2015 at 7:07 AM  
Blogger Minko Chen said...

cheap jordans
ugg outlet
swarovski crystal
michael kors outlet online
ray ban outlet
golden state warriors
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
michael kors uk outlet
giuseppe zanotti outlet
nike free uk
los angeles lakers
louis vuitton bags cheap
cheap ugg boots
ugg boots uk
kobe 9
michael kors handbags wholesale
oakley sunglasses wholesale
coach outlet store
hermes birkin bag
1113MINKO

November 12, 2015 at 8:18 PM  
Blogger raybanoutlet001 said...

coach
oakland raiders jerseys
carolina jerseys
jordan shoes
christian louboutin outlet
nike shoes
michael kors handbags wholesale
ugg boots
oakley sunglasses
basketball shoes

May 9, 2017 at 2:54 AM  
Blogger 龙大猫 said...

nike roshe run
longchamp le pliage
adidas yeezy boost
michael kors outlet
kobe bryant shoes
longchamp handbags
light up shoes
chrome hearts online
yeezy boost
links of london

May 18, 2017 at 2:57 AM  
Blogger jeje said...

longchamp
air force ones
balenciaga shoes
lebron shoes
baseball jerseys
air jordan
adidas yeezy
calvin klein underwear
nike air max 90
patriots jersey

October 9, 2017 at 12:17 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home